postać tryg

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wesołyRomek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 07 cze 2011, 16:32
Podziękowania: 351 razy
Płeć:

postać tryg

Post autor: wesołyRomek »

Znaleść postać tryg: \(2-i \sqrt{12}\)
Ludzie genialni są podziwiani, bogatym się zazdrości, potężni budzą strach, ale tylko ludziom z charakterem można zaufać.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(2-i\sqrt{12}=2-2\sqrt{3}i=4(\frac{1}{2}-\frac{\sqrt{3}}{2}i)=4(cos{\frac{5}{3}\pi}+i sin{\frac{5}{3}\pi})\)
wesołyRomek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 07 cze 2011, 16:32
Podziękowania: 351 razy
Płeć:

Post autor: wesołyRomek »

jak obliczylaś ze \(\frac{1}{2}\) jest rowne \(cos \frac{5 \pi }{3}\)??
Ludzie genialni są podziwiani, bogatym się zazdrości, potężni budzą strach, ale tylko ludziom z charakterem można zaufać.
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

\(2\pi - \ \frac {\pi}{3 }\\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Re: postać tryg

Post autor: patryk00714 »

pewnie tak:

\(cos( \frac{5\pi}{3})=cos(300^{\circ})=cos(360^{\circ}-60^{\circ})=cos60^{\circ}=0.5\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
ODPOWIEDZ