Odejmowanie macierzy w zadaniu.

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bartoszadamiak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 paź 2012, 13:09
Płeć:

Odejmowanie macierzy w zadaniu.

Post autor: bartoszadamiak »

Mam problem z zadaniem, ponieważ definicja mówi że nie można odejmować macierzy nie mających takich samych wymiarów, zadanie jest złe czy coś pokręciłem? Dziękuje za pomoc.

Dane : Macierz A= \(\begin{bmatrix} -4&-8&12&0\\4&-12&-16&-4\\0&20&-20&-4\end{bmatrix}\)

B=\(\begin{bmatrix} 1&0&- \frac{1}{2} \\4&0& \frac{3}{4} \\10&0&- \frac{3}{2}\\2&0&- \frac{5}{8} \end{bmatrix}\)

Oblicz: 2(jedna czwarta A - 16B)^T
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

może jest: \(B^{T}\) ?
wtedy wymiary będą się zgadzać
bartoszadamiak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 paź 2012, 13:09
Płeć:

Re: Odejmowanie macierzy w zadaniu.

Post autor: bartoszadamiak »

No właśnie T jest za nawiasem i to jest najdziwniejsze.
ODPOWIEDZ