Algebra kolokwium - prosze o pomoc

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
panxi
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 27 paź 2012, 16:35
Podziękowania: 88 razy
Płeć:

Algebra kolokwium - prosze o pomoc

Post autor: panxi »

Witam Was !
Niedługo kolokwium z matematyki, mam problem z jednym zadaniem, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak je zrobić ? Z góry bardzo dziękuję ; )

Dane wyrażenie sprowadzić do najprostszej postaci.Przeprowadzić dowód formalny otrzymanej równości.
A) AU(B∖A)U[C∖(AUB)]
B) X∖[(A∖C)U((A∩B)∖C))′
C) (A∩C)∖[(A∖B)∩(C∖B)
D) (AUB′)∩(A′∖B)′
E) [(A∩B)∖(C∖B)]′
F) [(A∩B)′∩B]′∩[A∩(AUB)]
G) [(A∩C′)U(BUC′)]UC
pingwinka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 lis 2012, 15:19
Płeć:

Algebra kolokwium - prosze o pomoc

Post autor: pingwinka »

jestem pewna tylko f) [(A∩B)'∩B]'∩[A∩(AUB)] = [B\(A∩B)]'∩A = [B\A]'∩A = [B∩A' ]'∩A = [B'UA]∩A= [A∩B' ]U[A∩A] = A U [A∩B' ] = A

reszty nie jestem pewna :
d) (AUB')∩(A' \B)' = (AUB')\(A' \B)= A ,dla mnie to oczywiste ale nie wiem czy można napisać od tak =A i w reszcie przykładów też nie jestem pewna wyniku właśnie pod tym względem , dlatego nie będę pisać i kręcić w głowach :)
pingwinka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 lis 2012, 15:19
Płeć:

jeszcze jedno !

Post autor: pingwinka »

wpisz sobie w wujka google Prawa działań na zbiorach i porób pod ich względem :)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

Tak się zastanawiam, gdzie te równości są?
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
panxi
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 27 paź 2012, 16:35
Podziękowania: 88 razy
Płeć:

Post autor: panxi »

Jak sprowadzi się do najprostszej postaci , to wyjdą równosci .
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Z mojego obrazka wynika, że
A) AU(B∖A)U[C∖(AUB)]=AUBUC
no i teraz trzeba to udowodnić (to wyjaśnienie dla Patryka)
Dowodem , nie mam czasu się zająć :(
ODPOWIEDZ