Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Otóż na ostatnich zajęciach miałam relacje. zrobiłam 3 przykłady, lecz z resztą mam problem juz.
Zbadaj własności ( zwrotność,symetryczność,przechodność) relacji ;
d)A-zbiór prostych na płaszczyźnie : \wedge (pod tym p,1 \in A) (pp1) \Leftrightarrow p \perp 1
f)p \subset Z^2 \wedge \wedge (pod tym x, y \in Z) xRy \Leftrightarrow \vee (pod tym a,b \in N x-y=a+bi
Właściwości relacji 2 przykłady
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Czy to ma być:
d)
A- zbiór prostych na płaszczyźnie
\(R\subset A^2\ \wedge\ [\forall_{p,\ p_1\in A} \ pRp_1 \Leftrightarrow p \perp p_1\]\)
f)
\(p\subset Z^2\ \wedge\ \[\exists_{x,\ y\in Z}\ xpy\ \Leftrightarrow \exists_{a,\ b\in N}\ x-y=a+bi\]\)
\(\forall\) oznacza "dla każdego"
\(\exists\) oznacza "istnieje"
d)
A- zbiór prostych na płaszczyźnie
\(R\subset A^2\ \wedge\ [\forall_{p,\ p_1\in A} \ pRp_1 \Leftrightarrow p \perp p_1\]\)
f)
\(p\subset Z^2\ \wedge\ \[\exists_{x,\ y\in Z}\ xpy\ \Leftrightarrow \exists_{a,\ b\in N}\ x-y=a+bi\]\)
\(\forall\) oznacza "dla każdego"
\(\exists\) oznacza "istnieje"