W Sopocie są dwie wypożyczalnie statków.
W wypożyczali Y, za pierwsza godzinę płaci się 11zł, drugą 10zł a każdą następną 5zł.
W wypożyczalni X, za każdą godzinę płaci się 7zł.
Pytanie brzmi, na ile godzin trzeba wypożyczyć łódź z wypożyczalni Y, aby transakcja ta, była najniekorzystniej niż w wypożyczalni X?
Łódki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
W wypożyczalni X płaci się za n godzin \(11+10+(n-2)\cdot 5=21+5n-10=5n+11\)
W wypożyczalni Y płaci się za n godzin \(7n\)
W Y <w X
\(7n<5n+11\\
2n< 11
n<\frac{11}{2}\)
Za 5,5 godziny w Y płaci się \(5,5\cdot 7 zl=38,5zl\), zaś w X płaci się \(11+10+3,5\cdot 5=38,5zl\)
czyli po równo.
Przy sześciu godzinach w Y płaci się \(6\cdot 4=42 zl\),zaś w X płaci się \(38,5+2,5=41 zl\)
Wypożyczenie łodzi na czas większy niż 5,5 godziny jest niekorzystniejsze w Y,niż w X.
W wypożyczalni Y płaci się za n godzin \(7n\)
W Y <w X
\(7n<5n+11\\
2n< 11
n<\frac{11}{2}\)
Za 5,5 godziny w Y płaci się \(5,5\cdot 7 zl=38,5zl\), zaś w X płaci się \(11+10+3,5\cdot 5=38,5zl\)
czyli po równo.
Przy sześciu godzinach w Y płaci się \(6\cdot 4=42 zl\),zaś w X płaci się \(38,5+2,5=41 zl\)
Wypożyczenie łodzi na czas większy niż 5,5 godziny jest niekorzystniejsze w Y,niż w X.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.