Dzielenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
widelec123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 23 sty 2010, 14:11

Dzielenie

Post autor: widelec123 »

Uzasadnij, że jeśli resztą z dzielenia liczby m przez 5 jest 2,a resztą z dzielenia liczby n przez 5 jest 3, to przy dzieleniu iloczynu mn przez 5 trzymamy resztę 1.
Bardzo proszę o pomoc!
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(m=5k+2\;\;\;\;i\;\;\;\;n=5l+3\)
\(m\cdot n=(5k+2)(5l+3)=25kl+15k+10l+6=25kl+15k+10l+5+1=5(5kl+3k+2l+1)\;+\;1=5\cdot s\;+\;1\)
Liczby k i l są całkowite,to i liczba s też jest całkowita.
Liczba podzielna przez 5 jest wielokrotnością piątki.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ