Rozkład wielomianu na czynniki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Popaczek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 13 paź 2009, 18:45
Podziękowania: 32 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Popaczek »

Witam. proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania dotyczącego rozkładu wielomianów na czynniki metodą grupowania wyrazów. Oto przykład:
\(w(x) = x^4 + 2x^3 - 15x^2\)

Za pomoc bardzo serdecznie dziękuję :D
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(w(x) = x^4 + 2x^3 - 15x^2=x^2(x^2+2x-15)=x^2(x^2+5x-3x-15)=x^2[x(x+5)-3(x+5)]=\\x^2(x+5)(x-3)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ