Mam pare zadan Pomozecie?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewaaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 15 kwie 2009, 21:31

Mam pare zadan Pomozecie?

Post autor: ewaaa »

1. Trzecia część liczby 9 do potęgi 33 wynosi:
a. 3 do 65
b. 3 do 33
c. 3 do 11
d. 9 do 11
2. Cenę pewnego towaru podwyższono najpierw o 20% a potem jeszcze o 10% . Rzeczywista podwyżka w procentach wyniosła?
a. 20%
b.30%
c.32%
d. 34% i dlaczego..
3. Zbiorem wartośći funkcji kwadratowej f(x)= -3(x-2)do 2 +4 jest przedział
a. od ( - niesk.
b. <2. do niesk)
c. (- niesk do 4>
d. <4, do niesk)

4. Liczba wsyzstkich sposobów uwotrzenia nieparzystych liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach ze zbioru :(0,1,2,3,4) jest równa:
a. 18
b. 24
c.36
d.60 i dlaczego?

Z góry dziekujee ;))
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

1. \(= \frac{1}{3} \cdot 9^{33} = 3^{-1} \cdot (3^2)^{33} = 3^{-1 + 2 \cdot 33} = 3^{65}\)
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

2.
x - cena towaru przed podwyzka

\(x + 0,2x = 1,2x + 1,2x \cdot 0,1 = 1,2x + 0,12x = 1,32x\)

podwyżka o 32%
ODPOWIEDZ