Rozdzielnośc dodawania względem składania

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xmukix
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 23 lis 2009, 23:02
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Rozdzielnośc dodawania względem składania

Post autor: xmukix »

Czy mógłby ktoś pomóc z tym zadaniem?
Niech P będzie zbiorem wszystkich odwzorowań ze zbioru Z w Z. Na zbiorze P określimy dwa działania: dodawania odwzorowań- (f+g)(x) = f(x)+g(x) oraz składania odwzorowań - (f \(\circ\) g)(x)= f(g(x)). Sprawdzić, czy zachodzi tu rozdzielność dodawania względem składania.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Nie zachodzi, np.
\(h(x)=x^3
f(x)=g(x)=x
[h\circ (f+g)](x)=(x+x)^3=8x^3\ne [h\circ f](x)+[h\circ g](x)=2x^3\)
ODPOWIEDZ