Surjekcja

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wesołyRomek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 07 cze 2011, 16:32
Podziękowania: 351 razy
Płeć:

Surjekcja

Post autor: wesołyRomek »

Podaj przykład funkcji \(f:(-1,3) \to [2,5]\)która jest surjekcją
Ludzie genialni są podziwiani, bogatym się zazdrości, potężni budzą strach, ale tylko ludziom z charakterem można zaufać.
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

Hmm wydaje mi się, że może to być funkcja liniowa: \(3x-4y+11=0\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Hmm wydaje mi się, że może to być funkcja liniowa \(3x-4y+11=0\)
\(y=2 \Rightarrow x=-1\not\in(-1,3)\)


\(f(x)=\frac{3}{2}\sin\(\frac{x-1}{2} \cdot \pi\)+\frac{7}{2}\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

wiedziałem, ze coś nie będzie grało :D
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
wesołyRomek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 07 cze 2011, 16:32
Podziękowania: 351 razy
Płeć:

Post autor: wesołyRomek »

ok;d a czy mógłbyś mi wyjaśnić mniej więcej skąd się to wzięło ?;d
Ludzie genialni są podziwiani, bogatym się zazdrości, potężni budzą strach, ale tylko ludziom z charakterem można zaufać.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Pomysł jest taki: wziąć sinus o takim okresie, żeby przedział od jednego wierzchołka do drugiego mieścił się w \((-1,3)\) i go rozciągnąć i przesunąć, tak by zakres wartości z \([-1,1]\) zmienił się na \([2,5]\)
wesołyRomek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 07 cze 2011, 16:32
Podziękowania: 351 razy
Płeć:

Post autor: wesołyRomek »

ok dzięki;d
Ludzie genialni są podziwiani, bogatym się zazdrości, potężni budzą strach, ale tylko ludziom z charakterem można zaufać.
ODPOWIEDZ