Ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
buahaha
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 20 paź 2009, 15:01

Ciągi

Post autor: buahaha »

a) który wyraz ciągu a\(n\)=3n-5 jest równy 19?
b)zbadaj czy istnieje wyraz ciągu a\(n\)= n\(2\)+1\(/\)n+5 równy 5.
c)zbadaj które wyrazy ciągu a\(n\)= 10n\(/\)n\(2\) +1 są większe od 4.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a) rozwiąż równanie
3n-5=19

b), c) nie wiem jak to ma wyglądać, możesz jakoś poprawić zapis?
w każdym razie w b musisz rozwiązać równanie
...=5
w c) nierówność
...>4
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ