rzut prostokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieDlaOka37
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 07 mar 2009, 12:57

rzut prostokątny

Post autor: NieDlaOka37 »

Półpłaszczyzny Pi1 i Pi2 są do siebie równoległe. A,B należy do Pi1, C,D należy do Pi2, |AC|=37 cm, |BD|=125cm. Rzut prostokątny odcinka AC na jedną z danych płaszczyzn ma długość 12 cm. Oblicz długość rzutu prostokątnego odcinka BD na tę płaszczyznę.
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź?
I czy to jest 120
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
NieDlaOka37
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 07 mar 2009, 12:57

Post autor: NieDlaOka37 »

Tak, wynik to 120, tylko jak to obliczyć?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

rzut prostokątny.png
rzut prostokątny.png (9.13 KiB) Przejrzano 1098 razy
\(x\) - odległość płaszczyzn

Z Pitagorasa dla trójkąta AC'C
\(x^2=37^2-12^2\\
x=35\)


Z Pitagorasa dla trójkąta BD'D
\(x^2+|D'B|^2=125^2\\
|D'B|=120\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ