Równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

Równania

Post autor: karolaaa34 »

Równania -2x-18=6y i x=3y=9 jednoczesnie:
A.Spelnia nieskonczenie wiele par liczb
B.Nie spełnia żadna para liczb.
C. Spelnia tylko para liczb (6,1)
D.Spełnia tylko para liczb (9,0)?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(x=3y=9\)?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

Post autor: karolaaa34 »

oj :) x+3y=9 :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(-2x-18=6y \Rightarrow -2x-6y=18\)

\(x+3y=9 /\cdot (-2) \Rightarrow-2x-6y=-18\)
B
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ