Równanie krzywej

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Równanie krzywej

Post autor: heja »

Wyznacz równanie krzywej będącej zbiorem środków wszystkich cięciw paraboli
\(y=x^{2}-2\) przechodzących przez początek układu współrzędnych.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17555
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Cięciwa przechodząca przez początek układu współrzędnych jest zawarta w prostej o równaniu \(y=ax\)
Wyznaczmy zbiór końców tych cięciw:
\(\begin{cases}y=x^2-2\\y=ax \end{cases}\)

\(x^2-ax-2=0\)

\(\begin{cases}x_1= \frac{a- \sqrt{a^2+8} }{2} \\y_1= \frac{a^2- a\sqrt{a^2+8} }{2} \end{cases}\); \(\begin{cases}x_2= \frac{a+ \sqrt{a^2+8} }{2} \\y_2= \frac{a^2+ a\sqrt{a^2+8} }{2} \end{cases}\)

zbiór środków takich odcinków ma przedstawienie parametryczne \(p(a)=\left( \frac{\frac{a- \sqrt{a^2+8} }{2}+\frac{a+ \sqrt{a^2+8} }{2}}{2} ,\frac{\frac{a^2- a\sqrt{a^2+8} }{2}+\frac{a^2+ a\sqrt{a^2+8} }{2}}{2} \right)= \left( \frac{a}{2} ,\frac{a^2}{2}\right)\)
Jest to po prostu parabola \(y=2x^2\)
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Re: Równanie krzywej

Post autor: heja »

Pięknie dziękuję.
ODPOWIEDZ