Niestety, ile wątków poświęconych temu zadaniowi w Internecie, tyle i różnych odpowiedzi. Proszę więc o pomoc i z góry dzięki.Dla jakiej wartości \(m\) zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają jednocześnie nierówności \(mx-y+6\le 0\) , \(x \le 0\) i \(y \le 0\) jest trójkątem o polu \(9\) ?
Trójkąt-punkty płaszczyzny.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 13 lip 2012, 18:12
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 52 razy
- Płeć:
Trójkąt-punkty płaszczyzny.
Treść:
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9861 razy
- Płeć:
Półpłaszczyzna opisana nierównością
\(mx-y+6\le0\\y\ge mx+6\)
to półpłaszczyzna wyznaczona przez prostą o równaniu
\(y=mx+6\)
leżąca nad tą prostą.
Prosta ta przechodzi przez punkt (0; 6).
Układ pozostałych dwóch nierówności:
\(\{x\le0\\y\le0\)
wyznacza III ćwiartkę układu.
Prosta \(y=mx+6\) dla dowolnego m nie wyznacza trójkąta zamkniętego w III ćwiartce układu...
\(mx-y+6\le0\\y\ge mx+6\)
to półpłaszczyzna wyznaczona przez prostą o równaniu
\(y=mx+6\)
leżąca nad tą prostą.
Prosta ta przechodzi przez punkt (0; 6).
Układ pozostałych dwóch nierówności:
\(\{x\le0\\y\le0\)
wyznacza III ćwiartkę układu.
Prosta \(y=mx+6\) dla dowolnego m nie wyznacza trójkąta zamkniętego w III ćwiartce układu...
-
- Guru
- Posty: 17553
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Trójkąt-punkty płaszczyzny.
Moim zdaniem to zadanie ma taką treść:kuba [6] pisze:Treść:Niestety, ile wątków poświęconych temu zadaniowi w Internecie, tyle i różnych odpowiedzi. Proszę więc o pomoc i z góry dzięki.Dla jakiej wartości \(m\) zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają jednocześnie nierówności \(mx-y+6\le 0\) , \(x \le 0\) i \(y \le 0\) jest trójkątem o polu \(9\) ?
Dla jakiej wartości \(m\) zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają jednocześnie nierówności \(mx-y-6\le 0\) , \(x \le 0\) i \(y \le 0\) jest trójkątem o polu \(9\) ?
I wychodzi pięknie: dla \(m=-2\)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.