Sprawdzanie czy jest grupa abelowa i podgrupy grupy

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolinaa1231
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 04 cze 2012, 10:38
Podziękowania: 50 razy
Płeć:

Sprawdzanie czy jest grupa abelowa i podgrupy grupy

Post autor: karolinaa1231 »

Pomożcie jeszcze z takim zad:

W zbiorze \(G= R^2 - ((0,0))\) określamy działanie:

\((a,b) \circ (c,d)= (ac - 2bd, ad + bc)\)

Sprawdzić, że \((G, \circ )\) jest grupa abelową. Czy podzbiór

\(H= ((a+ b \sqrt{5}, 0) \in G:a,b \in Q \wedge a^2 + b^2 > 0) \subset G\)

jest podgrupą tej grupy?

Z góry dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Post autor: rayman »

To jest grupa Abelowa. Zgodnie z definicja musimy pokazac ze \((a,b)\circ (c,d)=(ac-2bd,ad+bc)=(ca-2db,cb+da)=(c,d)\circ (a,b)\)
Wybierajac dowolna pare liczb rzeczywistych \((a,b) \in \mathbb{R}^{2}\)mamy
\((1,2)\circ(3,4)=(-13,10)\) oraz
\((3,4)\circ(1,2)=(-13,10)\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
ODPOWIEDZ