ciepło właściwe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
amdziaaaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 27 wrz 2012, 21:00
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

ciepło właściwe

Post autor: amdziaaaaa »

do wody o masie \(m_1=2kg\ \ i\ \ t_1=10^0C\) wrzucono kawałek miedzi o masie \(m_2=0,5 kg\) o \(t_2=100^0C\). Temperatura wzrosła do \(t=18^0C\). Wyznacz ciepło właściwe cynku.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Re: ciepło właściwe

Post autor: irena »

amdziaaaaa pisze:do wody o masie \(m_1=2kg\ \ i\ \ t_1=10^0C\) wrzucono kawałek miedzi o masie \(m_2=0,5 kg\) o \(t_2=100^0C\). Temperatura wzrosła do \(t=18^0C\). Wyznacz ciepło właściwe cynku.
Zdecyduj się, proszę- miedź czy cynk???
amdziaaaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 27 wrz 2012, 21:00
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: amdziaaaaa »

takie jest zadanie wyznaczyć ciepło właściwe cynku. Miedź też jest dobrze.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

No, to trzeba sprawdzić ciepło właściwe cynku w tablicach, bo dane dotyczą wody i miedzi...
ODPOWIEDZ