Pierwiastek z liczby zespolonej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: Dexous »

Mam obliczyc taki pierwiastek
\(\sqrt{-1+ \sqrt{3}i }\)
Rozwiazalem to zadanie poprzez uklad rownan, ale nie chce mi to wyjsc korzystajac ze wzoru na pierwiastek.
Moglby ktos pokazac jak to sie powinno rozwiazac korzystajac z tego wzoru ? \(\sqrt[n]{|z|} ( \cos( \frac{ \alpha +2k\pi}{n} + i \sin \frac{ \alpha +2k\pi}{n})\)
Argument wyszedl mi \(\frac{5 \pi}{6}\) a modul \(2\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Argument to \(\frac{2\pi}{3}\)
ODPOWIEDZ