Obliczyć wyznaczniki:
a) \(\begin{vmatrix}1& 2&3 \\ -1&0&2\\1&1&1 \end{vmatrix}\)
b) \(\begin{vmatrix}1& 2& -1&0 \\ 0&1&-2&2\\1&1&1&-2\\0&1&2&1 \end{vmatrix}\)
Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie krok po kroku jak zrobić to zadanie. Z góry dziękuję za pomoc )
Obliczanie wyznaczników
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
Re: Obliczanie wyznaczników
p0ni pisze:Obliczyć wyznaczniki:
a) \(\begin{vmatrix}1& 2&3 \\ -1&0&2\\1&1&1 \end{vmatrix}\)
b) \(\begin{vmatrix}1& 2& -1&0 \\ 0&1&-2&2\\1&1&1&-2\\0&1&2&1 \end{vmatrix}\)
Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie krok po kroku jak zrobić to zadanie. Z góry dziękuję za pomoc )
\(\begin{bmatrix} 1 \ 2 \ - 1 \ 0 \ \\ 0 \ 1 \ -2 \ 2 \ \\ 1 \ 1 \ 1 \ -2 \\ 0 \ 1 \ 2 \ 1 \ \end{bmatrix} \ \to^{w_3-w_1}^{}
\begin{bmatrix} 1 \ 2 \ - 1 \ 0 \ \\ 0 \ 1 \ -2 \ 2 \ \\ 0 \ - 1 \ 0 \ -2 \\ 0 \ 1 \ 2 \ 1 \ \end{bmatrix} \ \to^{w_3-(w_2):2}
\begin{bmatrix} 1 \ 2 \ - 1 \ 0 \ \\ 0 \ 1 \ -2 \ 2 \ \\ 0 \ - \ \frac {1}{ 2}\ \ 1 \ -1 \\ 0 \ 1 \ 2 \ 1 \ \end{bmatrix} \\)
może się przyda.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Obliczanie wyznaczników
\(\begin{vmatrix} 1&2&3\\-1&0&2\\1&1&1\end{vmatrix}= \begin{vmatrix} 1&2&3\\0&2&5\\0&-1&-2 \end{vmatrix}=1 \cdot (-1)^{1+1} \cdot \begin{vmatrix}2&5\\-1&-2 \end{vmatrix}+0\cdot (-1)^{2+1} \begin{vmatrix}2&3\\-1&-2 \end{vmatrix}+0 \cdot (-1)^{3+1}\begin{vmatrix} 2&3\\2&5\end{vmatrix} =\)
\(=1 \cdot (-1)^{1+1} \cdot \begin{vmatrix}2&5\\-1&-2 \end{vmatrix}= \begin{vmatrix}2&5\\-1&-2 \end{vmatrix}=-4-(-5)=1\)
\(=1 \cdot (-1)^{1+1} \cdot \begin{vmatrix}2&5\\-1&-2 \end{vmatrix}= \begin{vmatrix}2&5\\-1&-2 \end{vmatrix}=-4-(-5)=1\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Obliczanie wyznaczników
\(\begin{vmatrix}1&2&-1&0\\0&1&-2&2\\1&1&1&-2\\0&1&2&1 \end{vmatrix}= \begin{vmatrix} 1&2&-1&0\\0&1&-2&2\\0&-1&2&-2\\0&1&2&1\end{vmatrix}=1 \cdot (-1)^2 \begin{vmatrix} 1&-2&2\\-1&2&-2\\1&2&1\end{vmatrix}= \begin{vmatrix} 1&-2&2\\-1&2&-2\\1&2&1\end{vmatrix}=\)
\(= \begin{vmatrix} 1&-2&2\\0&0&0\\0&4&-1\end{vmatrix}=0\)
bo macierz powyżej zawiera wiersz składający się z samych zer. Na mocy odpowiedniego twierdzenia zatem wyznacznik tej macierzy jest równy zero.
\(= \begin{vmatrix} 1&-2&2\\0&0&0\\0&4&-1\end{vmatrix}=0\)
bo macierz powyżej zawiera wiersz składający się z samych zer. Na mocy odpowiedniego twierdzenia zatem wyznacznik tej macierzy jest równy zero.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)