Zespolone, potega

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Zespolone, potega

Post autor: Dexous »

\((1-i)^6\)
o licze w taki sposob
\(|z| = \sqrt{2}\)
\(cos \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}\)
\(sin \alpha = - \frac{ \sqrt{2} }{2}\)
patrze ze jest to 4 cwiartka wiec
czyli \(\alpha = 2 \pi - \frac{\pi}{4}\)

\(8 [ \cos(2\pi- \frac{\pi}{4}) + i \sin (2\pi- \frac{\pi}{4}) ] = 8 [ \cos \frac{\pi}{4} - i \sin \frac{\pi}{4} ]\)
i po dalszych obliczeniach dochode ze jest to \(4 \sqrt{2} -4 \sqrt{2} i\) a wedlug wolframa wynik to 8i. Gdzie jest blad bo nie moge znalezc
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Dexous »

Juz nie trzeba, widze blad. Nie pomnozylem argumentu przed potege takze.
ODPOWIEDZ