Plaszczyzna zespolona
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 571
- Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
- Podziękowania: 388 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Plaszczyzna zespolona
W jaki sposob przedstawic na plasczyznie ?
\(|z-i+3|>3\) ?
Wiem ze mozna podstawic za \(z\) to \(x+iy\) tylko pozniej trzeba 3 skladniki podnosic do kwadratu. Troche sie to dlugo robi, a na zajeciach robilismy to jakims innym sposobem tylko ze nie bardzo pamietam.
\(|z-i+3|>3\) ?
Wiem ze mozna podstawic za \(z\) to \(x+iy\) tylko pozniej trzeba 3 skladniki podnosic do kwadratu. Troche sie to dlugo robi, a na zajeciach robilismy to jakims innym sposobem tylko ze nie bardzo pamietam.
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Można też inaczej:
\(|z-i+3|=|z-(-3+i)|>3\)
czyli punkty, których odległość od \(-3+i\) jest większa niż \(3\), zatem jest to zewnętrze koła o środku \(-3+i\) i promieniu \(3\)
\(|z-1| = |z+1|\)
czyli punkty równo odległe od \(-1\) i \(1\), zatem symetralna odcinka o takich końcach, czyli tutaj oś urojona
\(Re(z^2-2zi-1)=Re(z-i)^2\le 0
\frac{\pi}{2}+2k\pi\le 2arg(z-i)\le\frac{3\pi}{2}+2k\pi
\frac{\pi}{4}+k\pi\le arg(z-i)\le\frac{3\pi}{4}+k\pi
arg(z-i)\in \[\frac{\pi}{4},\frac{3\pi}{4}\]\cup\[\frac{5\pi}{4},\frac{7\pi}{4}\]\)
czyli rysujemy oba te kąty i przesuwamy o \(1\) w górę
\(|z-i+3|=|z-(-3+i)|>3\)
czyli punkty, których odległość od \(-3+i\) jest większa niż \(3\), zatem jest to zewnętrze koła o środku \(-3+i\) i promieniu \(3\)
\(|z-1| = |z+1|\)
czyli punkty równo odległe od \(-1\) i \(1\), zatem symetralna odcinka o takich końcach, czyli tutaj oś urojona
\(Re(z^2-2zi-1)=Re(z-i)^2\le 0
\frac{\pi}{2}+2k\pi\le 2arg(z-i)\le\frac{3\pi}{2}+2k\pi
\frac{\pi}{4}+k\pi\le arg(z-i)\le\frac{3\pi}{4}+k\pi
arg(z-i)\in \[\frac{\pi}{4},\frac{3\pi}{4}\]\cup\[\frac{5\pi}{4},\frac{7\pi}{4}\]\)
czyli rysujemy oba te kąty i przesuwamy o \(1\) w górę