ciąg geometryczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ciąg geometryczny
Trzeci wyraz ciagu geometrycznego równa się 45, szósty wynosi 1215. Znajdź sumę ośmiu pierwszych wyrazów tego ciągu???
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(\begin{cases}a_1q^2=45\\a_1q^5=1215\end{cases}\ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}q^3=27\\a_1=\frac{45}{q^2}\end{cases}\ \ \Rightarrow \begin{cases}a_1=5\\q=3\end{cases}\)
\(S_8=5\cdot \frac{1-3^8}{1-3}\)
\(S_8=5\cdot \frac{1-3^8}{1-3}\)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2009, 19:15 przez jola, łącznie zmieniany 2 razy.