Czy prawdziwe są następujace równości

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aqlec
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 120
Rejestracja: 29 mar 2012, 23:14
Podziękowania: 69 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Czy prawdziwe są następujace równości

Post autor: aqlec »

Czy prawdziwe są następujace równości: ( x oznacza iloczun kartezjanski)
1) (A∩B)xC =(AxC)∩(BxC)
2) (AxB)∪(CxD)=(A∪C)x(B∪D)
3) (AxB)∩(CxD)=(A∩C)x(B∩D)

1) pierwsza zrobilam tak:
L=P
(x,y)∊L⇔(x∊A∧x∊B)∧y∊C⇔x∊A∧x∊B∧y∊∧C
(x,y)∊P⇔(x∊A∧y∊C)∧(x∊B∧y∊C)⇔x∊A∧x∊B∧y∊C
czyli L=P

ale nie wiem jak z pozostałymi Prosze o pomoc.
ODPOWIEDZ