Udowodnij, wykaz ze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 571
- Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
- Podziękowania: 388 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Udowodnij, wykaz ze
mam problem z tymi 3 zadaniami. Kompletnie nie wiem jak je zrobic
Korzystajac z indukcji mam do zrobienia ponizsze zadania
zad 1
Udowodnic ze \(1 + \frac{1}{ \sqrt{2} }+ ... + \frac{1}{ \sqrt{n} } > \sqrt{n}\) dla \(n \ge 2\)
zad 2
Dany jest ciag \(a_n = (1+ \frac{1}{n} )^n\) wykazac ze jest rosnacy oraz \(2 \le a_n < 3\)
zad 3
Wykazac ze \(n! > {{n \choose 3} }^n\)
Wszystkie n sa naturalne.
Z gory dziekuje
Korzystajac z indukcji mam do zrobienia ponizsze zadania
zad 1
Udowodnic ze \(1 + \frac{1}{ \sqrt{2} }+ ... + \frac{1}{ \sqrt{n} } > \sqrt{n}\) dla \(n \ge 2\)
zad 2
Dany jest ciag \(a_n = (1+ \frac{1}{n} )^n\) wykazac ze jest rosnacy oraz \(2 \le a_n < 3\)
zad 3
Wykazac ze \(n! > {{n \choose 3} }^n\)
Wszystkie n sa naturalne.
Z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony 01 lis 2013, 02:35 przez Dexous, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Znaki nierówności znajdują się po prawej w panelu.
Powód: Znaki nierówności znajdują się po prawej w panelu.
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Udowodnij, wykaz ze
dla n=2Dexous pisze:
zad 1
Udowodnic ze \(1 + \frac{1}{ \sqrt{2} }+ ... + \frac{1}{ \sqrt{n} } > \sqrt{n}\) dla \(n>=2\)
\(1 + \frac{1}{ \sqrt{2} } = \frac{ \sqrt{2}+1 }{ \sqrt{2} } > \frac{2}{ \sqrt{2} } = \sqrt{2}\) ok
zał. ind.
istnieje n t. że \(1 + \frac{1}{ \sqrt{2} }+ ... + \frac{1}{ \sqrt{n} } > \sqrt{n}\)
pokażemy , ze \(1 + \frac{1}{ \sqrt{2} }+ ... + \frac{1}{ \sqrt{n} } +\frac{1}{ \sqrt{n+1} }> \sqrt{n+1}\) :
\(L=1 + \frac{1}{ \sqrt{2} }+ ... + \frac{1}{ \sqrt{n} } +\frac{1}{ \sqrt{n+1} }> \sqrt{n}+\frac{1}{ \sqrt{n+1} }=\frac{ \sqrt{n^2+n} +1}{ \sqrt{n+1} }>\frac{ \sqrt{n^2} +1}{ \sqrt{n+1} }=\frac{ n +1}{ \sqrt{n+1} }=\sqrt{n+1}=P\)
CBDO
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Udowodnij, wykaz ze
\(\sum_{k=1}^{n} \frac{1}{\sqrt{k}} > \sqrt{n}\)
dla n=2 mamy
\(L=1+ \frac{1}{\sqrt{2}}=1+ \frac{\sqrt{2}}{2}= \frac{2+\sqrt{2}}{2}> \sqrt{2}\)
zatem jest to prawdą
zakładamy prawdziwość wzoru dla n i sprawdzamy, czy zachodzi dla n+1
\(\sum_{k=0}^{n+1}\frac{1}{\sqrt{k}}=\sum_{k=1}^{n} \frac{1}{\sqrt{k}}+ \frac{1}{ \sqrt{n+1} } > \sqrt{n}+\frac{1}{ \sqrt{n+1} }= \frac{\sqrt{n(n+1)}+1}{\sqrt{n+1}}> \sqrt{n+1}\)
zatem na mocy idnukcji nierówność jest spełniona
dla n=2 mamy
\(L=1+ \frac{1}{\sqrt{2}}=1+ \frac{\sqrt{2}}{2}= \frac{2+\sqrt{2}}{2}> \sqrt{2}\)
zatem jest to prawdą
zakładamy prawdziwość wzoru dla n i sprawdzamy, czy zachodzi dla n+1
\(\sum_{k=0}^{n+1}\frac{1}{\sqrt{k}}=\sum_{k=1}^{n} \frac{1}{\sqrt{k}}+ \frac{1}{ \sqrt{n+1} } > \sqrt{n}+\frac{1}{ \sqrt{n+1} }= \frac{\sqrt{n(n+1)}+1}{\sqrt{n+1}}> \sqrt{n+1}\)
zatem na mocy idnukcji nierówność jest spełniona
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
2. Ograniczoność z góry (przez 3) masz tu : http://www.matematyka.pl/41570.htm.
Jest też wskazówka jak uzyskać ograniczoność w ogóle (nierówność Bernoulliego)
Monotoniczności trzeba jeszcze poszukać (albo udowodnić samemu)
Jest też wskazówka jak uzyskać ograniczoność w ogóle (nierówność Bernoulliego)
Monotoniczności trzeba jeszcze poszukać (albo udowodnić samemu)
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Udowodnij, wykaz ze
Nie sądzę żeby to była prawda:Dexous pisze: zad 3
Wykazac ze \(n! > {{n \choose 3} }^n\)
dla n=5
\(L=5!=120\\P={5 \choose 3} ^5=10^5=100 000\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 571
- Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
- Podziękowania: 388 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Udowodnij, wykaz ze
Przepraszam ale przez pomylke zle odpisalem. Tam zamiast symbolu newtona jest ulamek.
czyli do udowodnienia jest nierownosc \(n! > ( \frac{n}{3} )^n\)
czyli do udowodnienia jest nierownosc \(n! > ( \frac{n}{3} )^n\)
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: Udowodnij, wykaz ze
Sprawdzamy dla \(n=1\), prawda.
Zakładamy, że nierówność \(n! > ( \frac{n}{3} )^n\) jest prawdziwa dla \(n \in N\), zatem również prawdą będzie: \((n+1)!> ( \frac{n}{3} )^n \cdot (n+1)\).
Teraz teza \(T(n \Rightarrow n+1)\), zatem do udowodnienia zostaje: \((n+1)!>( \frac{n+1}{3} )^{n+1}\).
Zauważamy, że wystarczy udowodnić: \(( \frac{n}{3} )^n \cdot (n+1)>( \frac{n+1}{3} )^{n+1}\), co możemy przekształcić do: \(\left(1- \frac{1}{n+1} \right)^n> \frac{1}{3}\), a to już łatwo udowodnić.
Zakładamy, że nierówność \(n! > ( \frac{n}{3} )^n\) jest prawdziwa dla \(n \in N\), zatem również prawdą będzie: \((n+1)!> ( \frac{n}{3} )^n \cdot (n+1)\).
Teraz teza \(T(n \Rightarrow n+1)\), zatem do udowodnienia zostaje: \((n+1)!>( \frac{n+1}{3} )^{n+1}\).
Zauważamy, że wystarczy udowodnić: \(( \frac{n}{3} )^n \cdot (n+1)>( \frac{n+1}{3} )^{n+1}\), co możemy przekształcić do: \(\left(1- \frac{1}{n+1} \right)^n> \frac{1}{3}\), a to już łatwo udowodnić.
-
- Stały bywalec
- Posty: 571
- Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
- Podziękowania: 388 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Udowodnij, wykaz ze
Nie mam pojecia jak do tego doszedles ale probowalem zrobic tym Twoim sposobem i mam cos takiego
\(( \frac{n}{3} )^n>( \frac{n+1}{3} )^n* \frac{1}{3}\) i nie wiem co dalej zrobic
a przy dalszych probach dochodze do \(3 n^n > (n+1)^n\)
\(( \frac{n}{3} )^n>( \frac{n+1}{3} )^n* \frac{1}{3}\) i nie wiem co dalej zrobic
a przy dalszych probach dochodze do \(3 n^n > (n+1)^n\)
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 571
- Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
- Podziękowania: 388 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Udowodnij, wykaz ze
Troche pozno odpowiadam ale tak teraz do tego siadlem i gdy podzielilem juz to to mam cos takiego
\(( \frac{n}{n+1})^n > \frac{1}{3}\) ale i tak nie wiem jak to dalej doprowadzic
\(( \frac{n}{n+1})^n > \frac{1}{3}\) ale i tak nie wiem jak to dalej doprowadzic
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć: