geometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
moniska0162
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 mar 2009, 15:23

geometria

Post autor: moniska0162 »

1 . promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ma długość 17cm. a promień okręgu wpisanego w ten trójkąt ma długość 6 cm . oblicz pole tego trójkąta . :x
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(c=2R=34\)
\(a-r+b-r=2R\)
\(a+b=2R+2r=34+12=36\)
\(r=\frac{2P}{a+b+c} \Rightarrow P=\frac{r(a+b+c)}{2}\)
Podstawiasz i liczysz
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
nikka1974
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 paź 2009, 17:25

Post autor: nikka1974 »

Nie analizowałam całego rozwiązania zadania, ale z równania a-r+b-r=2R otrzymujemy a+b=2R+2r (a nie a+b=2R-2r).
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Pomyłka, już poprawiłam
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ