Indukcja

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Indukcja

Post autor: Dexous »

Udowodnij ze \(3 | 10^n+4^n-2\)

Pierwszy krok jest spelniony ale mam problem z drugim.
\(10^{n+1}+4^{n+1}-2 = 10 * 10^n + 4 * 4^n - 2\)
Jak z tym dalej sobie poradzic?
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Re: Indukcja

Post autor: patryk00714 »

Bardzo prosto:

Założyliśmy w drugim kroku prawdziwość twierdzenia dla n. Teraz sprawdzamy, czy zachodzi dla n+1

\(10^{n+1}+4^{n+1}-2=10 \cdot 10^n+4\cdot 4^n-2=(10^n+4^n-2)+9\cdot 10^n+3 \cdot 4^n=(10^n+4^n-2)+3(3 \cdot 10^n+4^n)\)

liczba w nawiasie jest podzielna przez 3 założenia. Druga także z oczywistych już względów. Zatem nam mocy indukcji matematycznej liczba \(10^n+4^n-2\) jest podzielna przez 3.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Dexous »

Ok juz rozumie, wielkie dzieki
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

liczba jest podzielna przez 3 , gdy suma cyfr jest podzielna przez 3.

z \(10\)
zawsze będzie to + 1 do sumy, a więc pozostało udwodnić, że
\(4 \ \cdot \ 4^n - 2\)
jest podzielne przez dwa.
co jest dosyć oczywiste.
bo mamy podzielność przez 4
\(4 = 2 \ \cdot \ 2\)
czyli jesli odejmiemy 2
zostaje na pewno przynajmniej podzielność przez \(2\)
ODPOWIEDZ