Liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Liczby zespolone

Post autor: wsl1993_ »

Narysuj zbiory punktów na płaszczyźnie.
\(a)|z-(1-j)|=2
b)|2-j| \le 2
c)|z+j| \ge 1
d)|z+1|+|z-1|=2\)

Proszę o wyjaśnienie w jaki sposób to zrobić.
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Liczby zespolone

Post autor: eresh »

a)
\(|z-(1-i)|=2\\
|x+iy-1+i|=2\\
|x-1+i(y+1)|=2\\
\sqrt{(x-1)^2+(y+1)^2}=2\\
(x-1)^2+(y+1)^2=4\\\)

jest to okrąg o środku w punkcie (1,-1) i promieniu r =2
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Liczby zespolone

Post autor: eresh »

b)\(|z-i|\leq 2\) - koło o środku w punkcie (0,1) i promieniu r=2
c) \(|z+i|\geq 1\) - zewnętrze koła (z brzegiem) o środku w punkcie (0,-1) i promieniu r =1
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Re: Liczby zespolone

Post autor: wsl1993_ »

a możesz pomóc z resztą?
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Post autor: wsl1993_ »

w przykładzie "d" też będzie elipsa?
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
ODPOWIEDZ