oblicz granice

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaum_erdbeere
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 148
Rejestracja: 28 wrz 2011, 16:59
Podziękowania: 13 razy

oblicz granice

Post autor: kaum_erdbeere »

Czesc, mógłby mi ktoś pomoc w liczeniu granicy?

\(\lim_{x\to0 } \frac{sin3x}{sin7x}\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: oblicz granice

Post autor: Lbubsazob »

\(\lim_{x\to 0} \frac{\sin 3x}{\sin 7x}= \lim_{x\to 0} \frac{\sin 3x}{3x} \cdot 3x \cdot \frac{7x}{\sin 7x} \cdot \frac{1}{7x} = \frac{3}{7}\)

bo \(\lim_{x\to 0} \frac{\sin 3x}{3x}=1\) i \(\lim_{x\to 0 } \frac{7x}{\sin 7x}=1\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: oblicz granice

Post autor: patryk00714 »

\(\lim_{x\to 0} \frac{sinx}{x}=1\)

zatem: \(\lim_{x\to 0 } \frac{ \frac{sin3x}{3x} \cdot 3x}{ \frac{sin7x}{7x} \cdot 7x }= \lim_{x\to 0} \frac{3x}{7x} = \frac{3}{7}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
ODPOWIEDZ