dla jakich m równanie 2sin(x-pi/3)=2|m-1/2|-5 ma rozwiązanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 53
- Rejestracja: 27 wrz 2012, 21:00
- Podziękowania: 9 razy
- Płeć:
dla jakich m równanie 2sin(x-pi/3)=2|m-1/2|-5 ma rozwiązanie
Proszę o pomoc! mam na jutro a nie wiem jak to zrobić...
-
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 13:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: dla jakich m równanie 2sin(x-pi/3)=2|m-1/2|-5 ma rozwiąz
funkcja \(f(x)=2sin(x-\frac{\pi}{3})\) przyjmuje wartości \(Y=<-2,2>\)
zatem:
\(-2 \le 2|m-\frac{1}{2}|-5 \le 2\)
\(3 \le 2|m-\frac{1}{2}| \le 7\)
\(\frac{3}{2} \le |m-\frac{1}{2}| \le \frac{7}{2}\)
\(|m-\frac{1}{2}| \ge \frac{3}{2}\)
\(m \in (- \infty ,-1> \cup <2,+ \infty )\)
\(|m-\frac{1}{2}| \le \frac{7}{2}\)
\(m \in <-3,4>\)
obierając część wspólną mamy: \(m \in <-3,-1> \cup <2,4>\)
zatem:
\(-2 \le 2|m-\frac{1}{2}|-5 \le 2\)
\(3 \le 2|m-\frac{1}{2}| \le 7\)
\(\frac{3}{2} \le |m-\frac{1}{2}| \le \frac{7}{2}\)
\(|m-\frac{1}{2}| \ge \frac{3}{2}\)
\(m \in (- \infty ,-1> \cup <2,+ \infty )\)
\(|m-\frac{1}{2}| \le \frac{7}{2}\)
\(m \in <-3,4>\)
obierając część wspólną mamy: \(m \in <-3,-1> \cup <2,4>\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)