Z kwadratowej blachy wykonano pudełko. Wycinając w każdym rogu kwadraty o boku 6 cm, sporządzono siatkę tego pudełka. Pole dna pudełka jest o 336 cm(kwadratowych) mniejsze od pola powierzchni blachy. Oblicz pole powierzchni blachy i objętość pudełka? Pole blachy-256 cm(kwadratowych), objętość pudełka 384cm(sześcienne)
Wyniki mam tylko proszę o rozwiązanie.
Zadanie z trescia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Chyba chodziło o pole pudełka a nie blachy
a-bok blachy
\(a-12\)-bok dna pudełka
\(h=6\)-wysokość pudełka
\((a-12)^2+336=a^2\\
a=20\)
\(a-12=20-12=8\)
\(V=P_{p}\cdot h=8^2\cdot 6=64\cdot6=384\)
\(P_{pudelka}=8^2+4\cdot8\cdot6=64+192=256\)
a-bok blachy
\(a-12\)-bok dna pudełka
\(h=6\)-wysokość pudełka
\((a-12)^2+336=a^2\\
a=20\)
\(a-12=20-12=8\)
\(V=P_{p}\cdot h=8^2\cdot 6=64\cdot6=384\)
\(P_{pudelka}=8^2+4\cdot8\cdot6=64+192=256\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.