szeregi

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anitka1912
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 22 wrz 2012, 09:54
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

szeregi

Post autor: Anitka1912 »

Zbadać zbieżność:

\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1)^n(3n+4)}{2n^2+5n} * sin \frac{3}/{ \sqrt{n} } * ln(1+ \frac{4}{ \sqrt{n} }\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: szeregi

Post autor: radagast »

Anitka1912 pisze:Zbadać zbieżność:

\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1)^n(3n+4)}{2n^2+5n} * sin \frac{3}/{ \sqrt{n} } * ln(1+ \frac{4}{ \sqrt{n} })\)
czy to ma być tak:

\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\frac{(-1)^n(3n+4)}{2n^2+5n} * sin \frac{3}}{ { \sqrt{n} } * ln(1+ \frac{4}{ \sqrt{n} )}\)

czy tak:


\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1)^n(3n+4)}{2n^2+5n} * sin( { \frac{3}{{ \sqrt{n} }}} ) * ln(1+ \frac{4}{ \sqrt{n} } )\)

a może tak

\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1)^n(3n+4)}{2n^2+5n} * sin { \frac{ 3}{ \sqrt{n} *ln(1+ \frac{4}{ \sqrt{n} })}}\)

a może jeszcze jakoś inaczej ? :(
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To teraz widzisz dlaczego nie masz odpowiedzi :lol:
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

obstawiałbym tę drugą wersję :D Ale to jest jak gra w ciemno :D
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
ODPOWIEDZ