wielomiany k

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

wielomiany k

Post autor: marlena01 »

Dla jakich wartości k wielomiany f(x)= x(1-\(4x^{2}\))+3(4x-1 i g(x)= \(-4x^{3}\)+\(kx^{2}\)+(13+k)x-3 są równe?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: wielomiany k

Post autor: eresh »

\(f(x)= x(1-4x^{2})+3(4x-1)=x-4x^3+12x-3=-4x^3+13x-3\)
\(g(x)= -4x^{3}+kx^{2}+(13+k)x-3\)
\(k=0 \wedge 13+k=13 \Rightarrow k=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ