Równania i nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Majer7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 01 paź 2009, 17:27
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Równania i nierówności

Post autor: Majer7 »

1. Średnia temperatura pierwszych dwunastu dni marca to 3'C, a pierwszych trzynastu dni marca 2'C. Jaka temperatura była 13 marca? Wiem, że wynik będzie -10'C, ale proszę o obliczenia.
2.Z kwadratowej blachy wykonano pudełko. Wycinając w każdym rogu kwadraty o boku 6 cm, sporządzono siatkę tego pudełka. Pole dna pudełka jest o 336 cm(kwadratowych) mniejsze od pola powierzchni blachy. Oblicz pole powierzchni blachy o objętość pudełka? Pole blachy-256 cm(kwadratowych), objętość pudełka 384cm(sześcienne).
3.Pan Tomasz otrzymał o 100zł większą wypłatę niż jego kolega. Poza tym ten kolega oddał mu dług 500 zł i wtedy pan Tomasz miał dwa razy więcej pieniędzy niż jego kolega. Oblicz wynagrodzenie za pracę każdego z nich. Wynik= 17oozł, 16oozł.

Mam wyniki do tych zadań, ale proszę o obliczenia do nich. Z góry dzięki;]
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
x- temperatura w dniu 13. marca
\((12\cdot3 + x):13 = 2\\
36 + x = 26\\
x = -10\)


2.
x- długość brzegu arkusza po odcięciu kwadratów (w cm)
x + 12 - długość brzegu blachy przed wycięciem kwadratów (w cm)
\(x^2\)- pole podstawy pudełka (w cm^2)
\((x + 12)^2\) - pole całej blachy przed wycięciem kwadratów (w cm^2)

\((x + 12)^2 = x^2 + 336\\
x^2 + 24x + 144 = x^2 + 336\\
24x + 144 = 336\\
24x = 192 \\
x = 8\)


\((x + 12)^2 = 20^2 = 400\\
400 - 4\cdot6^2= 400 - 4\cdot36 = 400 - 144 = 256 cm^2\)

Pole wykorzystanej blachy jest równe \(256 cm^2\)

Pole podstawy pudełka \(= 8^2 cm^2 = 64 cm^2\)
Wysokość pudełka jest równa 6 cm. Objętość tego pudełka wynosi więc \(64\cdot6 = 384 cm^3\)

3.
x- wypłata kolegi pana Tomasza (w zł)
x + 100 - wypłata pana Tomasza ( zł)

\(x + 100 + 500 = 2(x - 500)\\
x + 600 = 2x - 1000\\
-x = -1600\\
x = 1600\\
x + 100 = 1700\)

Odp.: Pan Tomasz otrzymał wynagrodzenie w wysokości 1700zł, a jego kolega- w wysokości 1600zł.
Majer7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 01 paź 2009, 17:27
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Majer7 »

ale skąd się wzięło w zadaniu 2 24x? Proszę o szybką odpowiedź.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ze wzoru skróconego mnożenia
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ