dane są funkcje
\(f(x)= -x^2 +4\) oraz funkcja stała g(x)= 3
Oblicz:
\(\int_{1}^{-1} f(x) dx\) oraz \(\int_{1}^{-1} g(x) dx\)
Oblicz pole obszaru ograniczonego zawartego między wykresami funkcji f(x) i g(x)
proszę o pomoc
pole obszaru ograniczonego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: pole obszaru ograniczonego
\(\int_1^{-1}(-x^2+4)\mbox{d}x= \left[\frac{-x^3}{3}+4x \right] _1^{-1}=-\frac{(-1)^3}{3}+4\cdot (-1)-(-\frac{1}{3}+4)=\\
\frac{1}{3}-4+\frac{1}{3}-4=-\frac{22}{3}\)
\(\int_1^{-1}3\mbox{d}x= 3\left[x \right] _1^{-1}=3(-1-1)=-6\)
\frac{1}{3}-4+\frac{1}{3}-4=-\frac{22}{3}\)
\(\int_1^{-1}3\mbox{d}x= 3\left[x \right] _1^{-1}=3(-1-1)=-6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę