Musze znalezc najwiekszy wspolny dzielnik ale cos mi nie gra w algorytmie Euklidesa...
NDW(37,32)
\(37=32\cdot 1+5\)
\(32=5\cdot 6+2\)
\(5=2\cdot2+1\)
NDW(37,32)=1
ale nie umiem dojsc do liniowej kombinacji dla NWD \(1=37x+32y, x,y\in\mathbb{Z}\)
czy ktos pomoze?
najwiekszy wspolny dzielnik
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 21 sie 2012, 20:24
- Podziękowania: 35 razy
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 sie 2012, 20:41
- Podziękowania: 3 razy
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 21 sie 2012, 20:24
- Podziękowania: 35 razy
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
skoro masz znalezc liniowa kombinacje uzywajac algorytmu Euklidesa to zaczynamy od ostatniego rownania
\(1=5-2\cdot 2\)(*) i idziemy ''w gore''
\(5=37-32\) to wstawiamy do (*) i mamy
\(1=5-2(32-5\cdot 6)=-2\cdot 32+13\cdot 5\)
\(1=-2\cdot 32+13(37-32)=13\cdot 37+(-15)\cdot 32\)
\(1=5-2\cdot 2\)(*) i idziemy ''w gore''
\(5=37-32\) to wstawiamy do (*) i mamy
\(1=5-2(32-5\cdot 6)=-2\cdot 32+13\cdot 5\)
\(1=-2\cdot 32+13(37-32)=13\cdot 37+(-15)\cdot 32\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)