rownania i nierownosci

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
brenda91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 20 wrz 2009, 13:22

rownania i nierownosci

Post autor: brenda91 »

witam chcialabym aby ktos pomogl mi w rozw tego zad : swiezy arbuz wazy 4 kg. w wyniku przechowywania ilosc wody zmiejszyla sie z 99% do 296/3% . jak zmienila sie masa arbuza?
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

arbuz składa się z 99% wody i 1% miąższu
woda = 4*0,99 = 3,96 kg

99 - 296/3 = 297/3 - 296/3 = 1/3% - w wyniku odparowania ilość wody zmiejszyła się o 1/3 %

4 - (3,96 *1/3%)= 3,987

masa rabuza zmalałao o 10 dkg.
ODPOWIEDZ