Proszę o rozwiązanie układu równań:
\(\begin{cases}3x+3y+z=1\\8x+2y-4z=1\\-4x-y+2z=-1 \end{cases}\)
układ równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Wyznacz z pierwszego równania zmienną \(z\) tj. \(z=1-3x-3y\). Następnie wstaw to za \(z\) do dwóch pozostałych równań. Otrzymasz zwyczajny układ równań dwóch zmiennych. A z tym sobie poradzisz, prawda?
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 135
- Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 52 razy
- Płeć:
Re: układ równań
Przedstawmy dany układ równań w postaci macierzowej.
\(\begin{bmatrix} 3 & 3 & 1 &| 1 \\ 8 & 2 & -4 &| 1\\-4 & -1 & 2 &\;\;| -1 \end{bmatrix}\)
Rozważymy ten układ metoda eliminacji Jordana-Gaussa
Dodajmy teraz do drugiego wiersza wiersz trzeci wymnożony przez 2, a następnie zamieńmy je miejscami.
\(\begin{bmatrix} 3 & 3 & 1 &| 1 \\ 8 & 2 & -4 &| 1\\-4 & -1 & 2 &\;\;| -1 \end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 3 & 3 & 1 &| 1 \\ 0 &0 & 0 &\;\;|-1\\-4 & -1 & 2 &\;\;| -1 \end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 3 & 3 & 1 &| 1 \\ -4 &-1 & 2 &\;\;|-1\\ 0 & 0 & 0 &\;\;| -1 \end{bmatrix}\)
Zauważ teraz ,że w trzecim wierszu mamy same zera oprócz elementu stojącego w kolumnie wyrazów wolnych, a zatem dany układ jest sprzeczny,czyli brak rozwiązań.
\(\begin{bmatrix} 3 & 3 & 1 &| 1 \\ 8 & 2 & -4 &| 1\\-4 & -1 & 2 &\;\;| -1 \end{bmatrix}\)
Rozważymy ten układ metoda eliminacji Jordana-Gaussa
Dodajmy teraz do drugiego wiersza wiersz trzeci wymnożony przez 2, a następnie zamieńmy je miejscami.
\(\begin{bmatrix} 3 & 3 & 1 &| 1 \\ 8 & 2 & -4 &| 1\\-4 & -1 & 2 &\;\;| -1 \end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 3 & 3 & 1 &| 1 \\ 0 &0 & 0 &\;\;|-1\\-4 & -1 & 2 &\;\;| -1 \end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 3 & 3 & 1 &| 1 \\ -4 &-1 & 2 &\;\;|-1\\ 0 & 0 & 0 &\;\;| -1 \end{bmatrix}\)
Zauważ teraz ,że w trzecim wierszu mamy same zera oprócz elementu stojącego w kolumnie wyrazów wolnych, a zatem dany układ jest sprzeczny,czyli brak rozwiązań.
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: układ równań
Nie, bo może być jeszcze nieoznaczony
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria