1. Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych x; y spełniających równanie:
a) 3x^3-4x^2y=5
b) x^2-y^2-4y+4=8
c)xy-2y+x-5=0
d) yx=x+y
2.wykaż, że 200|291^8+3*291^4-4
3, Wyznacz liczbę naturalnych dzielników liczby 1520
LIczby całkowite. Proszę o pomoc:P
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 06 wrz 2012, 21:43
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: LIczby całkowite. Proszę o pomoc:P
1
a)
\(3x^3-4x^2y=5\\
x^2(3x-4y)=5\\
x^2=1\; \wedge \;3x-4y=5\\
x=-1\; \wedge y=-2\)
a)
\(3x^3-4x^2y=5\\
x^2(3x-4y)=5\\
x^2=1\; \wedge \;3x-4y=5\\
x=-1\; \wedge y=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9861 razy
- Płeć:
1.
c)
\(xy-2y=x-5\\y(2-x)=x-5\\y=\frac{x-5}{2-x}\)
Liczba w liczniku ma inną resztę z dzielenia przez 2 niż liczba w mianowniku (jedna jest parzysta, druga nieparzysta- jeśli x jest parzyste, to parzysty jest mianownik, jeśli x jest nieparzyste, to parzysty jest licznik), czyli albo mianownik jest równy 1 lub -1, albo licznik jest zerem
\(\{x=1\\y=-4\) lub \(\{x=3\\y=2\) lub \(\{x=5\\y=0\)
c)
\(xy-2y=x-5\\y(2-x)=x-5\\y=\frac{x-5}{2-x}\)
Liczba w liczniku ma inną resztę z dzielenia przez 2 niż liczba w mianowniku (jedna jest parzysta, druga nieparzysta- jeśli x jest parzyste, to parzysty jest mianownik, jeśli x jest nieparzyste, to parzysty jest licznik), czyli albo mianownik jest równy 1 lub -1, albo licznik jest zerem
\(\{x=1\\y=-4\) lub \(\{x=3\\y=2\) lub \(\{x=5\\y=0\)
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9861 razy
- Płeć:
2.
\(291^8+3\cdot291^4-4=(291^4-1)(291^4+4)=(291^2-1)(291^2+1)(291^4+4)=(291-1)(291+1)(291^2+1)(291^4+4)=290\cdot292\cdot(291^2+1)(291^4+4)=\\=10\cdot4\cdot29\cdot73\cdot(291^4+4)(291^2+1)=40\cdot(291^4+4)(291^2+1)\cdot29\cdot73\)
Cyfrą jedności liczby \(291^4\) jest 1, czyli cyfrą jedności liczby \(291^4+4\) jest 5, czyli liczba ta dzieli się przez 5.
Zatem liczba wyjściowa dzieli się przez \(40\cdot5=200\)
\(291^8+3\cdot291^4-4=(291^4-1)(291^4+4)=(291^2-1)(291^2+1)(291^4+4)=(291-1)(291+1)(291^2+1)(291^4+4)=290\cdot292\cdot(291^2+1)(291^4+4)=\\=10\cdot4\cdot29\cdot73\cdot(291^4+4)(291^2+1)=40\cdot(291^4+4)(291^2+1)\cdot29\cdot73\)
Cyfrą jedności liczby \(291^4\) jest 1, czyli cyfrą jedności liczby \(291^4+4\) jest 5, czyli liczba ta dzieli się przez 5.
Zatem liczba wyjściowa dzieli się przez \(40\cdot5=200\)