Nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 180
- Rejestracja: 30 mar 2008, 18:13
- Podziękowania: 32 razy
- Płeć:
Re: pilnie rownanis
\(\sqrt{x^2-4x-21}>x-3 \setminus ()^2\)
\(x^2-4x-21> x^2-6x+9\)
\(2x>30\)
\(x>15\)
\(x^2-4x-21> x^2-6x+9\)
\(2x>30\)
\(x>15\)
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: pilnie rownanis
\(x=-3\) tez spełnia tą nierówność
Na podnoszenie do kwadratu stron równania trzeba uważać a co dopiero nierówności
Na podnoszenie do kwadratu stron równania trzeba uważać a co dopiero nierówności
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: pilnie rownanis
Trzeba wyznaczayc dziedzine
\(x^2-4x-21 \ge 0
\Delta =100
x_1=7
x_2=-3
x \in R-(-3,7)\)
\(x^2-4x-21 \ge 0
\Delta =100
x_1=7
x_2=-3
x \in R-(-3,7)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(\sqrt{x^2-4x-21} >x-3\ \ \ \Rightarrow \ \ \ D=(- \infty ;-3>\ \cup \ <7;+ \infty )\)
przypadki :
\(1^ \circ \ \ :\ \begin{cases} x-3<0\\x \in (- \infty ;-3>\ \cup \ <7;+ \infty )\end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ x \in \ (- \infty ;-3>\)
\(\vee\)
\(2^ \circ \ \ : \begin{cases}x-3 \ge 0\\x\ \in \ (- \infty ;-3> \cup <7;+ \infty )\\ x^2-4x-21>x^2-6x+9\ \ \ \Rightarrow \ \ x>15 \end{cases}\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x \ \in \ (15;+ \infty )\)
\(z\ 1^ \circ \ \ \ \vee \ \ \ 2^ \circ \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x\ \in \ (- \infty ;-3>\ \cup \ (15;+ \infty )\)
przypadki :
\(1^ \circ \ \ :\ \begin{cases} x-3<0\\x \in (- \infty ;-3>\ \cup \ <7;+ \infty )\end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ x \in \ (- \infty ;-3>\)
\(\vee\)
\(2^ \circ \ \ : \begin{cases}x-3 \ge 0\\x\ \in \ (- \infty ;-3> \cup <7;+ \infty )\\ x^2-4x-21>x^2-6x+9\ \ \ \Rightarrow \ \ x>15 \end{cases}\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x \ \in \ (15;+ \infty )\)
\(z\ 1^ \circ \ \ \ \vee \ \ \ 2^ \circ \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x\ \in \ (- \infty ;-3>\ \cup \ (15;+ \infty )\)