jak to obliczyc?
x2+2x-3>lub równe 0
oraz
-2x2+x+3<0?
Nierównośći
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
\(x^2+2x-3\ge 0\)
\(\Delta = 4+12=16\)
\(\sqrt{\Delta} = 4\)
\(x_{1} = \frac{-2-4}{2} = -3\)
\(x_{2} = \frac{-2+4}{2} = 1\)
współczynnik przy \(x^2\) jest dodatni a więc ranioba paraboli skierowane sąw górę a rozwiazaniem nieruónosci jest \(x \in (-\infty, -3> \cup <1, +\infty)\)
\(-2x^2 + x +3 <0\)
\(\Delta = 1+24 = 25\)
\(\sqrt{\Delta} = 5\)
\(x_{1} = \frac{-1-5}{-4} = \frac{3}{2}\)
\(x_{2} = \frac{-1+5}{-4} = -1\)
współczynnik przy \(x^2\) jest ujemny a więc ramiona paraboli skierowane sąw dóła rozwiazaniem nieruónosci jest \(x \in (-\infty, -1) \cup (\frac{3}{2}, +\infty)\)
\(\Delta = 4+12=16\)
\(\sqrt{\Delta} = 4\)
\(x_{1} = \frac{-2-4}{2} = -3\)
\(x_{2} = \frac{-2+4}{2} = 1\)
współczynnik przy \(x^2\) jest dodatni a więc ranioba paraboli skierowane sąw górę a rozwiazaniem nieruónosci jest \(x \in (-\infty, -3> \cup <1, +\infty)\)
\(-2x^2 + x +3 <0\)
\(\Delta = 1+24 = 25\)
\(\sqrt{\Delta} = 5\)
\(x_{1} = \frac{-1-5}{-4} = \frac{3}{2}\)
\(x_{2} = \frac{-1+5}{-4} = -1\)
współczynnik przy \(x^2\) jest ujemny a więc ramiona paraboli skierowane sąw dóła rozwiazaniem nieruónosci jest \(x \in (-\infty, -1) \cup (\frac{3}{2}, +\infty)\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 112
- Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43