algorytm Euklidesa

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2entartain
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 21 sie 2012, 20:24
Podziękowania: 35 razy

algorytm Euklidesa

Post autor: 2entartain »

mam skrocic taki ulamek \(\frac{943578}{1978935}\) uzywajac algorytmu Euklidesa
\(1978935=943578 \cdot 2+91779\)
\(943578=91779 \cdot 10+25788\)
\(91779=25788 \cdot 3+14415\)
\(25788=14415 \cdot 1+11373\)
\(14415=11373 \cdot 1+3042\)
\(11373=3042 \cdot 3+2247\)
\(3042=2247 \cdot 1+795\)
\(2247=795 \cdot 2+657\)
\(795=657 \cdot 1+138\)
\(657=138 \cdot 4+105\)
\(138=105 \cdot 1+33\)
\(105=33 \cdot 3+6\)
\(33=6 \cdot 5+3\)
\(6=2 \cdot 3+0\)
NWD(1978935,943578)=3
i teraz nie wiem czy wystarczy jesli podziele licznik i mianownik przez 3...
\(\frac{943578}{1978935}=\frac{314526}{659645}\) przeciez to moze dalej byc skracalne...
Prosze o wskazkowki
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: algorytm Euklidesa

Post autor: anka »

\(\frac{314526}{659645}\) - tego ułamka już nie da się skrócić.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
2entartain
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 21 sie 2012, 20:24
Podziękowania: 35 razy

Post autor: 2entartain »

okej, dzieki
ODPOWIEDZ