Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
karolaaa34
- Czasem tu bywam
![Czasem tu bywam Czasem tu bywam](./images/ranks/rank4.gif)
- Posty: 112
- Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43
Post
autor: karolaaa34 »
Dany jest niesonczony ciąg arytmetyczny -17, -13,-9,-5... Dwudziesty wyraz ciagu jest równy :
a)63
b)59
c)93
d)97?
-
agulka
- Stały bywalec
![Stały bywalec Stały bywalec](./images/ranks/rank7.gif)
- Posty: 418
- Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
- Otrzymane podziękowania: 123 razy
Post
autor: agulka »
\(a_{n} = a_{1}+r(n-1)\)
\(a_{1} = -17\)
\(a_{2} = -13\)
\(a_{2} = a_{1}+r\)
\(-13 = -17+r\)
\(r=4\)
\(a_{20} = a_{1}=19r = -17+19\cdot 4 = -17+76=59\)