prosze o pomoc
suma 10 poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego gdzie \(u_1=-5\), \(r=2\) prosze;[ egzaminy koncowe;[
10 poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
Re: 10 poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego
\(S_{n}=a_{1}+(n-1)r\)
\(S_{10}= -5 + (9 \cdot 2) =13\)
\(S_{10}= -5 + (9 \cdot 2) =13\)
Re: 10 poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego
To, co podałaś, to wzór na n-ty wyraz ciągu.agulka pisze:\(S_{n}=a_{1}+(n-1)r\)
\(S_{10}= -5 + (9 \cdot 2) =13\)
\(a_n=-5+9\cdot2=-5+18=13\\S_n=\frac{a_1+a_n}{2}+\cdot n\\S_{10}=\frac{-5+13}{2}\cdot10=40\)