Witam, otóż mam taki problem w tym o to działaniu - nie wiem co mam zrobić z tym 2X z góry dzięki za pomoc.
\(\left( \begin{bmatrix}0&1\\1&0 \end{bmatrix} +2X \right) ^{-1}= \begin{bmatrix}1&\frac{1}{2}\\\frac{1}{2}&1 \end{bmatrix}\)
Treść zadania zapisuj samodzielnie w LATEXu, nie wstawiaj skanów
Macierz odwrotna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
\(\begin{bmatrix}1&\frac{1}{2}\\\frac{1}{2}&1 \end{bmatrix} =A\\det A=1-\frac{1}{4}=\frac{3}{4}\\A^{-1}=\frac{1}{\frac{3}{4}}\cdot \begin{bmatrix}1&-\frac{1}{2}\\-\frac{1}{2}&1 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix}\frac{4}{3}&-\frac{2}{3}\\-\frac{2}{3}&\frac{4}{3} \end{bmatrix}\)
\(X= \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} \\ \begin{bmatrix}0&1\\1&0 \end{bmatrix} +2X= \begin{bmatrix}2a&2b+1\\2c+1&2d \end{bmatrix}\)
\(\{2a=\frac{4}{3}\\2b+1=-\frac{2}{3}\\2c+1=-\frac{2}{3}\\2d=\frac{4}{3}\)
\(X= \begin{bmatrix}\frac{2}{3}&-\frac{5}{6}\\-\frac{5}{6}&\frac{2}{3} \end{bmatrix}\)
\(X= \begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix} \\ \begin{bmatrix}0&1\\1&0 \end{bmatrix} +2X= \begin{bmatrix}2a&2b+1\\2c+1&2d \end{bmatrix}\)
\(\{2a=\frac{4}{3}\\2b+1=-\frac{2}{3}\\2c+1=-\frac{2}{3}\\2d=\frac{4}{3}\)
\(X= \begin{bmatrix}\frac{2}{3}&-\frac{5}{6}\\-\frac{5}{6}&\frac{2}{3} \end{bmatrix}\)