Teoria produkcji i koszty produkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
90asiuniaaaaa90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 24 sie 2012, 13:27
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Teoria produkcji i koszty produkcji

Post autor: 90asiuniaaaaa90 »

Witam, mam problem z tym zadaniem, byłabym wdzięczna o pomoc!

Przedsiębiorstwo "Zosia" do produkcji opon samochodowych wykorzystuje dwa zmienne czynniki wytwórcze (pracę L i kapitał K). Funkcja produkcji ma następujący charakter:
\(TP = 22L - L^{2} + 30K - 3K^{2}\)

Koszt jednostki pracy wynosi \(P_{L}\), koszt jednostki kapitału wynosi \(P_{K}\). Oblicz:
a) Ile pracy i kapitału powinno zatrudniać przedsiębiorstwo "Zosia", aby produkt całkowity pracy i kapitału był maksymalny?
b) Jaki będzie całkowity koszt zatrudnienia kombinacji czynników produkcji na poziomie wynikającym z pkt a) ?

Proooooooooooooszę o pomoc:)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Można się tu bawić pochodnymi, ale mamy zależność kwadratową względem obu zmiennych:

\(TP=L(22-L)+3K(10-K)\)

więc maksimum osiągniemy dla \(L=11,\,K=5\), stąd koszt wyniesie \(11P_L+5P_K\)
ODPOWIEDZ