Zaintrygowałem się rozwiązując to zadanie i tu pytanie: Jak fachowo nazwać zadanie takowego pokroju? Dodam, że matematyki nigdy specjalnie nie lubiłem i nie lubię. To był jakiś impuls, nieprzygotowany z zerową wiedzą rozwiązałem taki "problem" w mgnieniu oka...Grupa uczniów stojących przed klasą skłóciła się do tego stopnia, że nikt z nikim się nie lubił. Jeden z nich, aby naprawić relacje, wymyślił, że jeżeli wszyscy znajdujący się wewnątrz klasy będą pogodzeni, to nie powinno być problemu, aby któryś stojący na zewnątrz klasy wszedł do środka i pogodził się ze wszystkimi, będącymi w klasie. Drugi z nich zauważył jednak, że nic z tego nie wyjdzie, bo w środku nikogo nie ma. Czy klasa jest w stanie się pogodzić?
A klasa na pewno się nie pogodzi
B klasa się pogodzi, jeżeli każdy pójdzie za radą pierwszego ucznia
C jeżeli w klasie byłaby już jedna osoba, to reszta klasy miałaby szansę się pogodzić
D jeżeli w klasie byłyby już co najmniej dwie osoby, przy czym osoby w klasie byłyby ze sobą pogodzone, to reszta klasy miałaby szansę się pogodzić
Matematyka Dyskretna...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 sie 2012, 23:29
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Matematyka Dyskretna...
Witam założyłem temat w tym dziale, gdyż chciałbym uzyskać w miarę racjonalną odpowiedź, która wytłumaczyłaby gdzie szukać podobnych zadań jak to poniżej:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Mi to wygląda na zadanie z logiki. Inne zadania
W pięcioosobowym gangu skradziono samochód szefowi. Szef przesłuchuje pozostałych
czterech gangsterów: Rudego, Czarnego, Blondasa i Łysego.
Rudy mówi: to Blondas!
Czarny się odzywa: to nie Łysy go ukradł.
Blondas po chwili namysłu: gdy ktoś zwinął samochód, Rudy z Czarnym prali się w sąsiednim
pokoju.
W końcu Łysy na to: Blondasa tam nawet nie było.
Wiedząc, że kłamie tylko jeden z nich, znajdź złodzieja. Powiedz, kto kłamie.
Z okazji odwiedzin bratanków, ciocia Basia upiekła ciasto ze śliwkami. Ciasto zostawiła
na stole, żeby trochę ostygło, bratanków zostawiła sam na sam z Cartoon Network i zabrała
na spacerek swojego kochanego Puszka. Gdy po powrocie zajrzała do kuchni stwierdziła,
że ktoś zjadł połowę ciasta. Kiedy spytała o to bratanków, usłyszała:
Bartek: To Krzysiek zjadł ciasto.
Marek: Ja nie zjadłem żadnego ciasta.
Krzysiek: Tomek zjadł, sam widziałem.
Tomek: Krzysiek kłamie mówiąc, że ja zjadłem ciasto.
Wiedząc, że tylko jeden z chłopców mówi prawdę oraz że tylko jeden z nich dobierał się
do ciasta, ciocia Basia szybko doszła do wniosku, kto tu jest winowajcą. Kto?
Kto mówi prawdę?
W pięcioosobowym gangu skradziono samochód szefowi. Szef przesłuchuje pozostałych
czterech gangsterów: Rudego, Czarnego, Blondasa i Łysego.
Rudy mówi: to Blondas!
Czarny się odzywa: to nie Łysy go ukradł.
Blondas po chwili namysłu: gdy ktoś zwinął samochód, Rudy z Czarnym prali się w sąsiednim
pokoju.
W końcu Łysy na to: Blondasa tam nawet nie było.
Wiedząc, że kłamie tylko jeden z nich, znajdź złodzieja. Powiedz, kto kłamie.
Z okazji odwiedzin bratanków, ciocia Basia upiekła ciasto ze śliwkami. Ciasto zostawiła
na stole, żeby trochę ostygło, bratanków zostawiła sam na sam z Cartoon Network i zabrała
na spacerek swojego kochanego Puszka. Gdy po powrocie zajrzała do kuchni stwierdziła,
że ktoś zjadł połowę ciasta. Kiedy spytała o to bratanków, usłyszała:
Bartek: To Krzysiek zjadł ciasto.
Marek: Ja nie zjadłem żadnego ciasta.
Krzysiek: Tomek zjadł, sam widziałem.
Tomek: Krzysiek kłamie mówiąc, że ja zjadłem ciasto.
Wiedząc, że tylko jeden z chłopców mówi prawdę oraz że tylko jeden z nich dobierał się
do ciasta, ciocia Basia szybko doszła do wniosku, kto tu jest winowajcą. Kto?
Kto mówi prawdę?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 sie 2012, 23:29
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Pierwsza zagadka wydaje się być trudna, kto mógłby być złodziejem?... stawiałbym na Blondasa, był w innym pomieszczeniu gdy toczyła się walka, więc mógł wykorzystać nieuwagę kompanów i skradł auto szefa... Kto kłamie? Trudno powiedzieć, Łysy? Stwierdził, że Blondasa tam nie było, a on sam doskonale wiedział co dzieje się w sąsiednim pomieszczeniu.
Druga zagadka jest równie trudna... A przynajmniej tak mi się wydaje Jeżeli wiemy że, Bartek wskazuje na Krzyśka, a Tomek stwierdza, że bezpodstawne zarzuty Krzyśka są wyssane z palca, możemy powiedzieć iż jest to wina Krzyśka, który broni się rękami i nogami... Ale... Marek powiedział, że to nie on zjadł ciasto. Tu sprawa się komplikuje... Winowajcą jest moim zdaniem Marek, zaś prawdę mówi Tomek.
Druga zagadka jest równie trudna... A przynajmniej tak mi się wydaje Jeżeli wiemy że, Bartek wskazuje na Krzyśka, a Tomek stwierdza, że bezpodstawne zarzuty Krzyśka są wyssane z palca, możemy powiedzieć iż jest to wina Krzyśka, który broni się rękami i nogami... Ale... Marek powiedział, że to nie on zjadł ciasto. Tu sprawa się komplikuje... Winowajcą jest moim zdaniem Marek, zaś prawdę mówi Tomek.
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
W pierwszym jest lepsza fabuła. Łysy kłamie a Blondas to złodziej.
W drugim też mi się wydaję, że Tomek mówi prawdę, a ciasto zjadł Marek.
Zagadka Einsteina:
W drugim też mi się wydaję, że Tomek mówi prawdę, a ciasto zjadł Marek.
Zagadka Einsteina:
5 ludzi różnych narodowości zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą papierosy 5 różnych marek i piją 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków. Który z nich hoduje rybki?
1.Norweg zamieszkuje pierwszy dom
2.Anglik mieszka w czerwonym domu.
3.Zielony dom znajduje się bezpośrednio po lewej stronie domu białego.
4.Duńczyk pija herbatkę.
5.Palacz papierosów light mieszka obok hodowcy kotów.
6.Mieszkaniec żółtego domu pali cygara.
7.Niemiec pali fajkę.
8.Mieszkaniec środkowego domu pija mleko.
9.Palacz papierosów light ma sąsiada, który pija wodę.
10.Palacz papierosów bez filtra hoduje ptaki.
11.Szwed hoduje psy.
12.Norweg mieszka obok niebieskiego domu.
13.Hodowca koni mieszka obok żółtego domu.
14.Palacz mentolowych pija piwo.
15.W zielonym domu pija się kawę.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Matematyka Dyskretna...
Niemiec hoduje rybki
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 sie 2012, 23:29
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Matematyka Dyskretna...
Tego zadania jak mniemam, nie można rozwiązać w pamięci... Nie jest łatwa
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 mar 2013, 17:03
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 19 wrz 2013, 23:14
- Płeć:
Zadanie
Zagadka Einsteina
Krąży legenda, że tę zagadkę wymyślił Albert Einstein. Podobno powiedział też, że 98% ludzi nie jest w stanie jej rozwiązać.
Pięciu ludzi mieszka w pięciu różnych domach, z których każdy ma inny kolor. Wszyscy palą pięć różnych marek papierosów i piją pięć różnych napojów. Poza tym jeszcze hodują zwierzęta pięciu różnych gatunków.
- Norweg zamieszkuje pierwszy dom
- Anglik mieszka w czerwonym domu
- Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego
- Duńczyk pija herbatkę
- Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów
- Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
- Niemiec pali Marlboro
- Mieszkaniec środkowego domu pija mleko
- Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę
- Palacz Pall Malli hoduje ptaki
- Szwed hoduje psy
- Norweg mieszka obok niebieskiego domu
- Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
- Palacz Philip Morris pija piwo
- W zielonym domu pija się kawę
Pytanie: Kto hoduje rybki?
Rozwiązanie
Rybki hoduje Niemiec
................ Dom 1......... Dom 2........ Dom 3........ Dom 4........ Dom 5.......
Narodowość .... Norweg........ Duńczyk........ Anglik........ Niemiec ........ Szwed
Kolor domu....... żółty........ niebieski........ czerwony........ zielony........ biały
Co pali? ........ Dunhille........ Rothmans..... Pall Mall..... Marlboro........ Philip Morris
Co pije?........ woda........ herbata........ mleko........ kawa ........ piwo
Co hoduje? ........ koty........ konie........ ptaki ........ RYBKI........ psy
Zagadka Einsteina
Krąży legenda, że tę zagadkę wymyślił Albert Einstein. Podobno powiedział też, że 98% ludzi nie jest w stanie jej rozwiązać.
Pięciu ludzi mieszka w pięciu różnych domach, z których każdy ma inny kolor. Wszyscy palą pięć różnych marek papierosów i piją pięć różnych napojów. Poza tym jeszcze hodują zwierzęta pięciu różnych gatunków.
- Norweg zamieszkuje pierwszy dom
- Anglik mieszka w czerwonym domu
- Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego
- Duńczyk pija herbatkę
- Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów
- Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
- Niemiec pali Marlboro
- Mieszkaniec środkowego domu pija mleko
- Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę
- Palacz Pall Malli hoduje ptaki
- Szwed hoduje psy
- Norweg mieszka obok niebieskiego domu
- Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
- Palacz Philip Morris pija piwo
- W zielonym domu pija się kawę
Pytanie: Kto hoduje rybki?
Rozwiązanie
Rybki hoduje Niemiec
................ Dom 1......... Dom 2........ Dom 3........ Dom 4........ Dom 5.......
Narodowość .... Norweg........ Duńczyk........ Anglik........ Niemiec ........ Szwed
Kolor domu....... żółty........ niebieski........ czerwony........ zielony........ biały
Co pali? ........ Dunhille........ Rothmans..... Pall Mall..... Marlboro........ Philip Morris
Co pije?........ woda........ herbata........ mleko........ kawa ........ piwo
Co hoduje? ........ koty........ konie........ ptaki ........ RYBKI........ psy