Funkcja- pary liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EsFmMd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 08 wrz 2009, 19:19

Funkcja- pary liczb

Post autor: EsFmMd »

1. Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych x i y, których suma odwrotności wynosi 0,5.

Poproszę o szybką pomoc z wytłumaczeniem. Pozdrawiam ;))
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\frac{1}{x}+\frac{1}{y}=\frac{5}{10}\\
y=\frac{2x}{x-2}\)


Jedyne co mi przychodzi do głowy to narysować wykres i odczytać:
x=-2, to y=1
x=1, to y=-2
x=3, to y=6
x=4, to y=4
x=6, to y=3
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
EsFmMd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 08 wrz 2009, 19:19

Post autor: EsFmMd »

Dzięki a jak Ty to tak przekształciłaś?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\frac{1}{x}+\frac{1}{y}=\frac{1}{2}\ \ \ \Rightarrow\ \ \frac{1}{y}=\frac{1}{2}-\frac{1}{x}\ \ \Rightarrow\ \ \frac{1}{y}=\frac{x-2}{2x}\ \ \Rightarrow\ \ y=\frac{2x}{x-2}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ y=2+\frac{4}{x-2}\)

\(y\in C\ \ \Leftrightarrow\ \ \ x-2=1\ \ \ lub\ \ x-2=2\ \ \ lub \ \ x-2=4\ \ lub\ x-2=-1\ \ \ \ lub\ \ x-2=-4\ \ \ \Leftrightarrow\\ \Leftrightarrow \ \begin{cases}x=3\\y=6\end{cases}\ \ \ lub\ \ \begin{cases}x=4\\y=4\end{cases}\ \ \ lub\ \ \begin{cases}x=6\\y=3\end{cases}\ \ lub\ \ \ \begin{cases}x=1\\y=-2\end{cases}\ \ \ lub\ \ \begin{cases}x=-2\\y=1\end{cases}\)
ODPOWIEDZ