Podprzestrzeń przestrzeni wielomianów rzeczywistych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: Podprzestrzeń przestrzeni wielomianów rzeczywistych

Post autor: patryk00714 »

Sorky, że się wtrącę, aczkolwiek najlepiej byłoby rozpatrzyć dla przypadku ogólnego:

\(y=ax+b\) oraz \(y_2=cx+d\)wtedy

\(y+y_2=x(a+x)+b+d \in Y\)

\(\alpha y= \alpha(ax+b)=\alpha ax+\alpha b \in Y\)

Natomiast tak jak wspomniała Radagast wielomiany stopnia drugiego (większego do 2) niekoniecznie mogą to spełniać:

\(y=ax^2+bx+c\) oraz \(y_2=-ax^2+bx+c\)

\(y+y_1=2bx+c \notin Y\)

Drugi warunek jest spełniony. Ale on w pojedynkę nic nie oznacza
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
patricia__88
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 01 sie 2012, 12:13
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: patricia__88 »

O widzisz super dzięki. A jak można formalnie zapisać te podprzestrzenie?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Pewnie jakoś można. Każdy stosuje jakieś inne oznaczenia. Np mój wykładowca przestrzeń wielomianów nad ciałem liczb rzeczywistych oznaczał tak:\((R(x),R,+, \times )\), a Twój tak \((R[x],R,+,\cdot)\). Różnica nie wielka ale pokazuje, że najpierw się trzeba umówić , a potem oznaczać.
patricia__88
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 01 sie 2012, 12:13
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: patricia__88 »

stopnia 2 możemy zapisać \((R[x^2],R,+,\cdot)\)?
A mniejsze od 2?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Np tak: \((R[x^{2,1,0}],R,+,\cdot)\) - tak mi akurat przyszło do głowy, ale może być inaczej :)
patricia__88
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 01 sie 2012, 12:13
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: patricia__88 »

Heh ok :) W takim razie dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ