dziedzina

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

dziedzina

Post autor: karolaaa34 »

Wiatam, trzeba mi pomóc wyznaczyć dziedzine funkcji okreslonej wzorem : :?
f(x)= 5x\ 5x do trzeciej+2x do drugiej-15x-6
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wzór funkcji nie jest czytelny.
Zasada:mianownik musi być różny od zera.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
EsFmMd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 08 wrz 2009, 19:19

Post autor: EsFmMd »

5x do trzeciej+2x do drugiej-15x-6 jest pod kreską ułamkową wszystko tak ?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(5x^3+2x^2-15x-6=5x(x^2-3)+2(x^2-3)=(x^2-3)(5x+2)=(x-\sqrt {3})(x+\sqrt{3})(5x+2)\neq 0\ \ \Rightarrow\\ \Rightarrow\ \ \ D_f=R-\{-\sqrt{3}\ ;\sqrt{3};\ -\frac{2}{5}\}\)
EsFmMd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 08 wrz 2009, 19:19

Post autor: EsFmMd »

Jola myślisz że Hornerem też warto to robić ? :)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Można, ale ciężko byłoby znaleźć pierwiastek
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

Post autor: karolaaa34 »

5x do trzeciej+2x do drugiej-15x-6 tak to jets pod kreska ulamkowa
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

No przecież tak to Jola rozwiązała.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ