Trójkąt równoramienny i okrąg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 13 lip 2012, 18:12
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 52 razy
- Płeć:
Trójkąt równoramienny i okrąg
Dany jest trójkąt równoramienny ABC, którego podstawa AB ma długość 4 cm, a wysokość |CD|=6 cm. Na ramieniu AC, jako na średnicy zbudowano okrąg, który ma cztery punkty wspólne z brzegiem trójkąta ABC. Oblicz pole czworokąta, którego wierzchołkami są te punkty.
Niestety nie posiadam odpowiedzi, także Was proszę o sprawdzenie mojego wyniku: 12-\(\frac{ \sqrt{7} }{2}\)
Z góry dzięki.
Niestety nie posiadam odpowiedzi, także Was proszę o sprawdzenie mojego wyniku: 12-\(\frac{ \sqrt{7} }{2}\)
Z góry dzięki.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(AC= \sqrt{6^2+2^2} = \sqrt{40}=2 \sqrt{10}\)
\(\frac{AD \cdot BC}{2} =\frac{AD \cdot AC}{2}=\frac{AD \cdot 2 \sqrt{10} }{2}= \frac{6 \cdot 4}{2}\) - bo to pole trójkąta ABC
stąd
\(AD= \frac{12}{ \sqrt{10} } = \frac{6 \sqrt{10} }{5}\)
\(CD= \sqrt{40- \frac{360}{25} } = \sqrt{ \frac{640}{25} }= \frac{8 \sqrt{10} }{5}\)
\(DB=2 \sqrt{10}-\frac{8 \sqrt{10} }{5}= \frac{2 \sqrt{10} }{5}\)
No i z tw Talesa :
\(\frac{DE}{6}= \frac{\frac{2 \sqrt{10} }{5}}{2 \sqrt{10} }\)
stąd
\(DE= \frac{6}{5}\)
Zatem pole trójkąta FBD to \(\frac{2 \cdot \frac{6}{5} }{2} =\frac{6}{5}\)
A pole czworokąta to \(\frac{4 \cdot 6}{2} -\frac{6}{5}=10 \frac{4}{5}\)
\(\frac{AD \cdot BC}{2} =\frac{AD \cdot AC}{2}=\frac{AD \cdot 2 \sqrt{10} }{2}= \frac{6 \cdot 4}{2}\) - bo to pole trójkąta ABC
stąd
\(AD= \frac{12}{ \sqrt{10} } = \frac{6 \sqrt{10} }{5}\)
\(CD= \sqrt{40- \frac{360}{25} } = \sqrt{ \frac{640}{25} }= \frac{8 \sqrt{10} }{5}\)
\(DB=2 \sqrt{10}-\frac{8 \sqrt{10} }{5}= \frac{2 \sqrt{10} }{5}\)
No i z tw Talesa :
\(\frac{DE}{6}= \frac{\frac{2 \sqrt{10} }{5}}{2 \sqrt{10} }\)
stąd
\(DE= \frac{6}{5}\)
Zatem pole trójkąta FBD to \(\frac{2 \cdot \frac{6}{5} }{2} =\frac{6}{5}\)
A pole czworokąta to \(\frac{4 \cdot 6}{2} -\frac{6}{5}=10 \frac{4}{5}\)
\(|AC|=|BC|=\sqrt{2^2+6^2}=\sqrt{40}=2\sqrt{10}\)
O- środek boku AC (środek okręgu)
\(|OA|=\sqrt{10}\)
Jeśli E, F to punkty wspólne okręgu z bokami AB i BC, to trójkąt AEO jest równoramienny (|OA|=|OE|), czyli punkt E pokrywa się z punktem D.
Mamy więc czworokąt ADFC wpisany w okrąg.
\(|\angle BAC|=|\angle ABC|=\alpha\\|\angle DFC|=180^0-\alpha\\|\angle DFB|=\alpha=|\angle DBF|\\|DB|=2\)
Trójkąt DBF to więc trójkąt równoramienny o ramieniu 2, podobny do trójkąta ABC.
s- skala podobieństwa
\(s=\frac{2}{2\sqrt{10}}=\frac{1}{\sqrt{10}}\\s^2=\frac{1}{10}\)
\(P_{DFC}=\frac{1}{10}P_{ABC}\\P_{ADFC}=\frac{9}{10}P_{ABC}=\frac{9}{10}\cdot\frac{1}{2}\cdot4\cdot6=10,8cm^2\)
O- środek boku AC (środek okręgu)
\(|OA|=\sqrt{10}\)
Jeśli E, F to punkty wspólne okręgu z bokami AB i BC, to trójkąt AEO jest równoramienny (|OA|=|OE|), czyli punkt E pokrywa się z punktem D.
Mamy więc czworokąt ADFC wpisany w okrąg.
\(|\angle BAC|=|\angle ABC|=\alpha\\|\angle DFC|=180^0-\alpha\\|\angle DFB|=\alpha=|\angle DBF|\\|DB|=2\)
Trójkąt DBF to więc trójkąt równoramienny o ramieniu 2, podobny do trójkąta ABC.
s- skala podobieństwa
\(s=\frac{2}{2\sqrt{10}}=\frac{1}{\sqrt{10}}\\s^2=\frac{1}{10}\)
\(P_{DFC}=\frac{1}{10}P_{ABC}\\P_{ADFC}=\frac{9}{10}P_{ABC}=\frac{9}{10}\cdot\frac{1}{2}\cdot4\cdot6=10,8cm^2\)
Re:
\(|DE|=\frac{6}{5}\)radagast pisze: stąd
\(DE= \frac{6}{5}\)
Zatem pole trójkąta FBD to \(\frac{2 \cdot \frac{5}{6} }{2} =\frac{5}{6}\)
A pole czworokąta to \(\frac{4 \cdot 6}{2} -\frac{5}{6}=11 \frac{1}{6}\)
Oczywiście o ile się nie pomyliłam w rachunkach
A Ty wstawiłaś do pola \(|DE|=\frac{5}{6}\)...
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Re:
Dzięki Irena, już poprawiłam i ostatecznie mamy juz tylko 2 wynikiirena pisze:\(|DE|=\frac{6}{5}\)radagast pisze: stąd
\(DE= \frac{6}{5}\)
Zatem pole trójkąta FBD to \(\frac{2 \cdot \frac{5}{6} }{2} =\frac{5}{6}\)
A pole czworokąta to \(\frac{4 \cdot 6}{2} -\frac{5}{6}=11 \frac{1}{6}\)
Oczywiście o ile się nie pomyliłam w rachunkach
A Ty wstawiłaś do pola \(|DE|=\frac{5}{6}\)...
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 13 lip 2012, 18:12
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 52 razy
- Płeć:
Układ równań do tego zadania poprawiony, ale jest problem z jego rozwiązaniem. Oto on:
\(\{(6-b)^2+(2-h)^2=a^2\\b^2+h^2=(2 \sqrt{10} -a)^2\\(6-b)^2+h^2=4\),
gdzie (wg oznaczeń Ireny) h- wysokość trójkąta DFC, b=|GC|, punkt G to spodek tej wysokości,zaś a=|BF|.
Pomoże ktoś rozwiązać ? Rozwiązania Ireny i Radagast są łatwe i szybkie, ale ten układ równań nie daje mi ciągle spokoju.
\(\{(6-b)^2+(2-h)^2=a^2\\b^2+h^2=(2 \sqrt{10} -a)^2\\(6-b)^2+h^2=4\),
gdzie (wg oznaczeń Ireny) h- wysokość trójkąta DFC, b=|GC|, punkt G to spodek tej wysokości,zaś a=|BF|.
Pomoże ktoś rozwiązać ? Rozwiązania Ireny i Radagast są łatwe i szybkie, ale ten układ równań nie daje mi ciągle spokoju.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Trójkąt równoramienny i okrąg
\(\{(6-b)^2+(2-h)^2=a^2\\b^2+h^2=(2 \sqrt{10} -a)^2\\(6-b)^2+h^2=4\)
\(\{-(6-b)^2-(2-h)^2=-a^2\\b^2+h^2=(2 \sqrt{10} -a)^2\\(6-b)^2+h^2=4\)\(+\)
1)
\(h^2-(2-h^2)=-a^2+4\)
\(h^2-(4-4h+h^2)=4-a^2\)
\(4h-4=4-a^2\)
\(4h=8-a^2\)
\(h= \frac{1}{4}(8-a^2)\)
otrzymaną wartość h wstawiamy do układu, np do 2 i 3 równania:
\(\{b^2+( \frac{1}{4}(8-a^2))^2=(2 \sqrt{10} -a)^2\\(6-b)^2+( \frac{1}{4}(8-a^2))^2=4\)
\(\{-b^2-( \frac{1}{4}(8-a^2))^2=-(2 \sqrt{10} -a)^2\\(6-b)^2+( \frac{1}{4}(8-a^2))^2=4\)\(+\)
\(-b^2+(36-12b+b^2)=4-(40-4 \sqrt{10}a+a^2)\)
\(-12b+36=4 \sqrt{10}a-a^2-36\)
\(-12b=4\sqrt{10}a-a^2-72\)
\(b= -\frac{1}{12}(4\sqrt{10}a-a^2-72)\)
3 równanie to relacja między b i h, zatem mamy:
\((6-b)^2+h^2=4\)
\((6+ \frac{1}{12}(4\sqrt{10}a-a^2-72))^2+( \frac{1}{4}(8-a^2))^2=4\)
Po uproszczeniu mamy: \(10a^4-(144-8\sqrt{10})a^2+160=0\)
\(\{-(6-b)^2-(2-h)^2=-a^2\\b^2+h^2=(2 \sqrt{10} -a)^2\\(6-b)^2+h^2=4\)\(+\)
1)
\(h^2-(2-h^2)=-a^2+4\)
\(h^2-(4-4h+h^2)=4-a^2\)
\(4h-4=4-a^2\)
\(4h=8-a^2\)
\(h= \frac{1}{4}(8-a^2)\)
otrzymaną wartość h wstawiamy do układu, np do 2 i 3 równania:
\(\{b^2+( \frac{1}{4}(8-a^2))^2=(2 \sqrt{10} -a)^2\\(6-b)^2+( \frac{1}{4}(8-a^2))^2=4\)
\(\{-b^2-( \frac{1}{4}(8-a^2))^2=-(2 \sqrt{10} -a)^2\\(6-b)^2+( \frac{1}{4}(8-a^2))^2=4\)\(+\)
\(-b^2+(36-12b+b^2)=4-(40-4 \sqrt{10}a+a^2)\)
\(-12b+36=4 \sqrt{10}a-a^2-36\)
\(-12b=4\sqrt{10}a-a^2-72\)
\(b= -\frac{1}{12}(4\sqrt{10}a-a^2-72)\)
3 równanie to relacja między b i h, zatem mamy:
\((6-b)^2+h^2=4\)
\((6+ \frac{1}{12}(4\sqrt{10}a-a^2-72))^2+( \frac{1}{4}(8-a^2))^2=4\)
Po uproszczeniu mamy: \(10a^4-(144-8\sqrt{10})a^2+160=0\)
- Załączniki
-
- Bez tytułu.png (16.68 KiB) Przejrzano 2724 razy
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Trójkąt równoramienny i okrąg
Wyliczenie |DE|:
Trójkąty CAF, DAB i DEB są podobne
Z podobieństwa CAF i DAB mamy, że
\(\frac{ 2\sqrt{10} }{2}= \frac{4}{|DB|}\), a stąd \(|DB|= \frac{2}{5} \cdot \sqrt{10}\)
i teraz z podobieństwa DAB i DEB mamy
\(\frac{ \frac{2}{5} \cdot \sqrt{10}}{2 \sqrt{10}}= \frac{|DE|}{6}\), a stąd \(|DE| = \frac{6}{5}\)
Trójkąty CAF, DAB i DEB są podobne
Z podobieństwa CAF i DAB mamy, że
\(\frac{ 2\sqrt{10} }{2}= \frac{4}{|DB|}\), a stąd \(|DB|= \frac{2}{5} \cdot \sqrt{10}\)
i teraz z podobieństwa DAB i DEB mamy
\(\frac{ \frac{2}{5} \cdot \sqrt{10}}{2 \sqrt{10}}= \frac{|DE|}{6}\), a stąd \(|DE| = \frac{6}{5}\)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria